BOSCO VERTICALE: il contributo di ARUP al suo successo

10/12/2014 7596

Bosco Verticale è il progetto di Stefano Boeri, docente di Urban Design al Politecnico di Milano che ha recentemente vinto l'International Highrise Award 2014: Arup, società globale di progettazione e ingegneria presente in molti Paesi del mondo, ha contribuito alla sua realizzazione attraverso la progettazione strutturale e geotecnica, e fornendo inoltre servizi di consulenza sull’aspetto dell'acustica, delle vibrazioni e degli scavi. Infine, ha fornito soluzioni avanzate per gestire le problematiche legate ai due tunnel ferroviari esistenti al di sotto dell’area di progetto.
Si riporta di seguito un’articolo dove viene ampiamente descritto l’apporto di Arup alla realizzazione dell’opera:

"Bosco Verticale: Engineering a forest in the sky

International Highrise Award 2014 for the world’s most innovative highrise goes to Bosco Verticale.

On November 19th 2014, the International Highrise Award (IHP) 2014 jury unanimously resolved that Bosco Verticale, was to win the prize for the world’s most innovative highrise building.
Bosco Verticale are two residential towers built in Milan, Italy within the Porta Nuova area, one of the biggest urban redevelopment project in Europe. Bosco Verticale building is placed in Porta Nuova Isola area which was historically dedicated to light industrial and craft activities.
The motivation behind the award was that the project “blazes the trail for greened highrises and can be considered a prototype for the cities of tomorrow”.
The award was presented by the City of Frankfurt am Main together with Deutsches
Architekturmuseum and DekaBank. Boeri Studio (Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra), now Stefano Boeri Architetti and Barreca & La Varra, and the developer Manfredi Catella (CEO, Hines Italia SGR S.p.A.) received the prize at the awards ceremony in Frankfurt’s Paulskirche.
Designed by Boeri Studio (Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra) and developed by Hines, Bosco Verticale, in the heart of Milan, includes two residential towers which are respectively 110m and 78m high. A total of 900 trees between 3m and 6m in height have been planted on the terraces up to the 27th floor, along with 5,000 shrubs and 11,000 floral plants .
The project was set to create a new standard for sustainable housing and was developed with the support of Arup’s engineers who delivered the structural and geotechnical design and provided consultancy services on acoustics, vibrations, ground-borne noise and tunneling. Arup also provided advanced design solutions to counteract the effects of the two existing railway tunnels by means of a vibration base-isolation system for the main buildings.
As a new model for urban regeneration, the design creates a biological habitat within a total area of 40,000m2. The designers’ aim was to inspire greater urban biodiversity to contrast Milan's increasing pollution threat . The vast amount of greenery on the building encourages the production of energy. The plants produce oxygen and humidity and absorb CO2 and dust particles thus improving the surrounding environment.



Structures

Arup designed Bosco Verticale structures from Concept to Construction incorporating advanced solutions

Arup adopted high-strength concrete and unbonded post-tension for the slabs. This solution allowed limited dimensions for the structural elements with significant loads and cantilevers (up to 3.5m for the terraces and a maximum span of the cantilever in the corners of approx. 7.5m).
Several advanced contributions where made to the structural design and have been coordinated to address specific project needs (e.g. interaction with the existing underground tunnels, coordination with the existing ventilation shaft, interaction with the adjacent existing buildings, wind loading and wind climate analysis, vibrations and structure-borne noise, stability of trees and definition of design loads related to the trees).
Three of the buildings have been designed with a base-isolation system to mitigate ground-borne vibration from the metro trains. The system has also been designed to provide additional seismic protection to the buildings.
Due to the peculiar layout of the terraces, cantilevering slabs have been poured on a selfsupported cantilevering scaffolding."

Vai all’articolo completo per leggere le soluzioni geotecniche, sismiche, per la mitigazione delle vibrazioni, ecc..